A csoportkör után az elődöntőben is – jön a BVB–PSG következő felvonása!

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2024.05.01. 09:04
Ismét összecsap a pályán Kylian Mbappé és Mats Hummels (Fotó: AFP)
Luis Enrique, a párizsi vezetőedző szerint csapata minden tekintetben készen áll az elődöntőre, az RB Leipzigtől a hétvégén négy gólt kapó Dortmund szurkolói pedig épp a Virgil van Dijk érkezéséről szóló pletyka lázában égnek.

Amikor augusztus végén kisorsolták a Bajnokok Ligája csoportbeosztását, már sejthettük, hogy az F-jelű igencsak erős lesz a PSG-vel, a Milannal, a Borussia Dortmunddal és a Newcastle Uniteddel. De azt még nem tudhattuk, annyira, hogy mindkét továbbjutó, a csoportelső Dortmund és a másodikként továbblépő PSG is ott lesz a legjobb négy között. Ráadásul egymás ellen játszanak, így egyikük biztosan döntőt vívhat a londoni Wembley Stadionban. A Dortmund kapcsán pláne kevesen hitték volna ezt akkor, amikor két kör után egyetlen ponttal, szerzett gól nélkül állt a kvartettben. De a párizsiak is csak az utolsó ­meccs második félidejében elért góllal jutottak tovább, épp Dortmundban: Warren Zaire-Emery az 56. percben egyenlített a Signal Iduna Parkban, és alakította ki a csoportmásodik helyet jelentő 1–1-es végeredményt. A korábbi, párizsi csoportmeccsüket 2–0-ra a franciák nyerték meg.

Mindkét csapatnak pluszerőt adhat az elődöntős párharcban, hogy a negyeddöntőben vesztes első mérkőzés után tudott felállni és fordítani. A Dortmund nagy verésbe is beleszaladhatott volna az Atlético Madrid otthonában, ehelyett szépített, és 1–2-ről várhatta a hazai visszavágót, amelyet meg is nyert 4–2-re. A PSG pedig még nehezebb helyzetben volt a második meccs előtt, mert odahaza kapott ki 3–2-re a Barcelonától, majd a visszavágón is hátrányba került, de aztán nyert 4–1-re, és továbbjutott.

A mögöttünk hagyott hétvégén azonban egyik csapat sem a legszebb arcát mutatta – igaz, a PSG-nek a Le Havre elleni szombati 3–3-as döntetlen is bajnoki címet ért a Lyon vasárnapi „segítsége” révén, az OL ugyanis 3–2-re legyőzte a PSG mögött második Monacót, amely a hátralévő három fordulóban már nem tudja behozni a 12 pontosra duzzadt hátrányát. A fővárosiak így történetük tizenkettedik bajnoki címét szerezték meg, sorozatban pedig a harmadikat. Luis Enrique, a PSG spanyol vezetőedzője megengedhette magának azt is, hogy kihagyja a kezdőcsapatból a szerdai ­BL-meccs előtt legnagyobb sztárjai közül Kylian Mbappét, Gianluigi Donnarummát vagy Goncalo Ramost.

Ezzel szemben a Dortmund szakvezetője, Edin Terzic kénytelen volt a legjobb csapatát pályára küldeni a legutóbbi Bundesliga-fordulóban, mert az RB Leipzig elleni idegenbeli rangadó lényegében az őszi Bajnokok Ligája-szereplésért zajlott a negyedik és ötödik helyezett között (még úgy is, hogy könnyen lehet, a németek az UEFA-koefficiens alapján az eddigi négy helyett öt csapatot indíthatnak a következő BL-idényben). Nem „nézett ki jól” a BVB ezen a találkozón, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata a második félidei remek játékával simán nyert 4–1-re. Nem muzsikált jól a Dortmund védelme, de feltehetően nem ezzel áll összefüggésben a brit The Mirror által megírt, egyelőre meglehetősen vad pletykának tetsző híresztelés, miszerint a Liverpool holland sztárvédője, Virgil van Dijk a nyáron Dortmundba szerződik…

„Azt hiszem, megmutattuk, hogy készen állunk    a BL-elődöntőre    – válaszolta a Le Havre elleni meccs utáni sajtótájékoztatón Luis Enrique, amikor a Dortmund elleni elődöntőről kérdezték. – Fizikailag, taktikailag, technikailag is komplett csapat vagyunk. A futballistáim elkötelezettek, és huszonhárom játékos áll rendelkezésünkre. Azt gondolom, ez az idény legjobb időszaka, és mi olyan helyzetben vagyunk, hogy a legnagyobb célokért küzdhetünk. Ebben a szakaszban már minden csapat a végső sikerre hajt. Ha mi vagyunk a jobb csapat, örülök. Ha nem, gratulálok a minket legyőzőnek, ebben az esetben a Dortmundnak. Meggyőződésem, hogy keményen küzdve bejutunk a döntőbe. Más nem is lehet a célunk.”

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Május 1., szerda
21.00: Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik