Terbócs: Dél-Korea hasonló kaliberű csapat, mint Japán

POZSONYI SZILÁRD (Bolzano)POZSONYI SZILÁRD (Bolzano)
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 10:30
Japán után Dél-Koreát is legyőzné a magyar válogatott (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
A vasárnapi, Japán elleni győzelmet követően, a Dél-Korea elleni keddi találkozó előtt hétfőn egy könnyed edzés keretein belül az emberelőnyös és emberhátrányos csapategységek kerültek előtérbe.

 

Rögtön pihenőt kapott a divízió 1/A-világbajnokság mind a hat csapata az első játéknap után – persze csak a nevében, hiszen a válogatottak nyilván nem láblógatással, hanem a következő meccsre készülődéssel töltik.

A magyar válogatott hétfői edzésén, ha nem is volt minden idők legintenzívebb tréningje, az emberelőnyt és az emberhátrányt azért sokat gyakorolták a mieink – nem is csoda, egyrészt a szövetségi kapitány, Don ­MacAdam szerint – és szakmailag aligha vitatható – sokat kell fejlődni ezeknek a csapategységeknek, másrészt a világbajnokságokon rendszeresen szigorúbban ítélnek a játékvezetők. Utóbbi magyarázata egyébként egyszerű: mint a legtöbb ember, ők is szeretnék előremozdítani a pályafutásukat, így a kiemelt figyelemmel övezett eseményen nagy, néha talán túlzó erőbedobással próbálják bizonyítani a nemzetközi szövetségnek (IIHF) „Látjátok, én ezt is észrevettem!” Az előny-hátrány gyakorlásakor egyébként elkerülhetetlenül kettős érzés fogja el az embert, hiszen ha az egyik egységnek jól megy, az azt is jelenti, a másiknak nem – és fordítva. Mindenesetre a fórjáték, ha nem is szállította futószalagon a gólokat, gyorsabbnak, kreatívabbnak tűnt, mint a felkészülés alatt, ami éles helyzetben lehetőségeket fog eredményezni.

A palánk túloldalán eközben megjelent egy koreai játékos, „kémként” figyelte, mit gyakorolnak a mieink, vagy éppen hogyan vitat meg Terbócs István és Bálizs Bence egy szituációt, utóbbi hosszasan magyarázta, hogyan kellemetlenebb neki kapusként az adott helyzet, hátha a csatár a későbbiekben kamatoztatni tudja új ismereteit. Aztán nagyjából fél óra elteltével elkezdtek szállingózni a játékosok, köztük Terbócs is, aki jó szokásához hűen jókedvűen válaszolt lapunk kérdéseire. A bal szeme fölött csúf, lila monokli éktelenkedett, egy korong találta el a közelmúltban, amit ő tréfásan csak úgy kommentált, fiatalabb korában az emobandákkal együtt a férfismink is divatosnak számított, ezért „nosztalgiázásból kente ki magát”.

A viccelődés mellett természetesen a vb-ről is szó esett: „Regenerálódással, jó táplálkozással, beszélgetéssel töltöttük a meccs óta eltelt időt, illetve a szállodában van wellnessrészleg, akinek volt kedve, azt is igénybe vette. Ezt követte a »pihenőnapi« edzés – számolt be Terbócs, majd hozzáfűzte, a videóelemzésbe még nem kezdtek bele, az a tréninget követő délutánra és estére maradt. – A sűrű menetrendre való tekintettel nem célszerű az előző mérkőzésre túl nagy hangsúlyt fektetni, inkább az előttünk állóra koncentrálunk. Nyilván valamennyit foglalkozunk azzal is, hogy tanuljunk belőle, de sokkal fontosabb, mi áll előttünk, mint mögöttünk.”

Senkit sem szabad félvállról venni, tartja a diplomatikus mondás, és sok esetben ez csak – teljesen helyénvaló – udvariaskodás. A dél-koreaiak viszont berúgták az ajtót a bolzanói divízió 1/A-világbajnokságon, és bizonyították, valódi tartalom is meghúzódik az unalomig csépelt frázis mögött. Ugyan a szlovénok ellen hamar, már három és fél perc után hátrányba kerültek, még az első harmadban megfordították az állást, és egy erős harmadik játékrésszel 4–2-re legyőzték a feljutásra és a „másodosztály” bajnoki címére továbbra is esélyes szlovénokat.

Stílusukat tekintve tipikus távol-keletiek, hatvan percen keresztül fáradtságot nem ismerve hajtanak, ügyesen, szélsebesen korcsolyáznak és technikásak – akárcsak a mieink első ellenfele, Japán. Ilyen szempontból szerencsés, hogy egymás után következnek a menetrendben, így csak egyszer kell a válogatottnak „átállnia” a többi, egyaránt európai csapat stílusára. De mielőtt ez bekövetkezne, még meg kell ütközni Dél-Koreával.

A két csapat legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésének mérlege kiegyenlített, két rendes játékidős győzelem mindkét oldalon, illetve egy hosszabbításos magyar siker. Jó hír a mieinknek, hogy a két magyar diadal a legutóbbi két mérkőzésen született, tavaly februárban felkészülési mérkőzésen 4–1-re, míg tétmeccsen a 2022-es ljubljanai, feljutásban kiteljesedő divízió 1/A-vb nyitó mérkőzésén Erdély Csanád mesterhármasával (és további egy gólpasszával) 5–1-re nyertünk.

Ellenfélnéző – következik: Dél-korea

A legközelebbi akadály Dél-Korea válogatottja, amellyel kedden ütköznek meg a mieink. „Hasonló kaliberű csapat, mint Japán, talán szervezetlenebbek nálunk, és az egyéni tudásuk is elmarad a miénktől, de ezt ellensúlyozzák az elképesztő sebességükkel és munkabírásukkal – mondta róluk a válogatott csatár, és szavait csak alátámasztotta, hogy a pályán a mieinket követő ázsiaiak a rendelkezésükre álló hatvan percet intenzív edzéssel töltötték, a speciális csapategységek mellett az öt az öt elleni játékot is sokat gyakorolták. – Az a lényeg, hogy az első három meccsünket megnyerjük, hogy minél nagyobb önbizalommal fordulhassunk a hét második felére.”

A jégről közben egyre fogytak a játékosok, sőt, az edzői stáb is magára hagyta azokat, akik még gyakorolni akartak valamit – azt jó volt látni, hogy a fiatalok nem szálltak el attól, hogy lehetőséget kaptak egy világbajnokságon: a vb-újonc Nemes Márton és Varga Balázs is a pályán maradt a kijelölt idősáv végéig, de velük tartott Papp Kristóf, Szabó Bence és Hadobás Zétény is. Ami pedig a legörvendetesebb, Kiss Roland és Sofron István sem választotta a kényelmes utat, hanem segítettek a következő generáció tehetségeinek – tőlük aztán lehet tanulni!

Stipsicz Bence, a válogatott védője: A japánok ellen a győzelem volt a cél, vissza is akartunk vágni a februári olimpiai selejtezőtornán elszenvedett vereségért. Akkor is jól játszottunk, ezúttal viszont a gólok is jöttek, úgyhogy sikerült. A kapuvasat is eltaláltam, ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy azért nem ment be, mert még nem volt itt az ideje. Majd bemegy, amikor igazán kell. Megtettük az első lépést, de nem szabad ebbe túl sokat beleképzelni, igazából csak most kezdődik a világbajnokság. A japánokhoz hasonló stílusú csapatokkal mindig szoros meccset játszunk, tudjuk, hogy nehéz lesz, ezért nincsenek illúzióink a Dél-Korea elleni mérkőzés előtt sem.

Sebők Balázs, a válogatott csatára: Ugyanarra számítok Dél-Korea ellen, mint amit a japánoktól is láttunk, hasonló a habitusuk és a játékuk is. Klisé, de egy pillanatra sem lankadhat a figyelem, a dél-koreaiak megmutatták Szlovénia ellen, könnyen bajba kerülhet a csapat egy-egy kihagyás miatt is. Szomszédaink belenéztek a pofonba, nekünk ezt mindenképp el kell kerülni. A saját játékunkra kell koncentrálnunk, akkor nem hiszem, hogy probléma lehet. Nem gondolom, hogy a korai pihenőnap bármelyik válogatottnak kedvezőbb lenne, egy ilyen esemény előtt mindenki több mérkőzésre van felkészülve, a fizikai állapot nem lehet befolyásoló tényező kedden.
vélemények

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ I/A-VB (Bolzano)
2. FORDULÓ
Április 30., kedd
12.30: Szlovénia–Románia
16.00: Magyarország–Dél-Korea (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
19.00: Olaszország–Japán (Tv: Sport1) 

A MIEINK VB-PROGRAMJA
Április 28.: Magyarország–Japán 3–1
Április 30., 16.00: Magyarország–Dél-Korea (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 1., 12.30: Magyarország–Románia (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 3., 19.30: Magyarország–Olaszország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Május 4., 19.30: Magyarország–Szlovénia (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

 

M

GY

HGY

HV

V

LG–GK

Gk

P

1. Olaszország

1

1

6–1

+5

3

2. Dél-Korea

1

1

4–2

+2

3

3. Magyarország

1

1

3–1

+2

3

4. Szlovénia

1

1

2–4

–2

0

5. Japán

1

1

1–3

–2

0

6. Románia

1

1

1–6

–5

0



 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik