Giro: Pogacar Pantanit idézve nyert az Oropán, Valter elesett

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.05. 17:34
Pogacar (fehérben) átvette a rózsaszín Narvaeztől (Fotó: AFP)
Az országúti kerékpárosok olaszországi körversenyének Torinótól északra rendezett második szakaszán, a San Francesco al Campo és a Santuario di Oropa csúcsa közötti 161 kilométeres távján a verseny nagy esélyesének tartott Tadej Pogacar 11 kilométerrel a cél előtt egy defekt után földre került, de így is megnyerte az etapot, és átvette a rózsaszín trikót. Valter Attila bő 40 kilométerrel a cél előtt szintén bukott, és ugyan visszazárkózott a főmezőnyre, az utolsó emelkedőn leszakadt, majd az 55. helyen érkezett célba.

 

Ahogy elrajtolt a szakasz, a sprinterek ciklámen trikóját viselő, de a pontversenyben csak harmadik olasz Filippo Fiorelli nyomban támadást is indított, és négy honfitársával együtt hamar meglépett a főmezőnytől. A csoport legnagyobb előnye négy perc fölött volt, és Fiorelli az első két részhajrát megnyerve a sprinterek versenyében az élre is állt. A második sprint, 90 kilométer megtétele után Andrea Piccolo lendületből tovább is ment, ezzel pedig megbomlott a szökés egysége, utóbbit fogta meg utolsóként az addigra már apró darabokra szakadt főmezőny maradéka 6.5 kilométerrel a cél előtt – addig viszont történt egy s más.

Például Coggiola településén, 42.5 kilométerrel a cél előtt és négy kilométerrel a nap utolsó előtti emelkedőjének kezdete előtt Valter Attila és a dsm-s Kevin Vermaerke összeakadt egy enyhe útszűkületben, a magyar bajnoki trikóban tekerő Valter és az amerikai is földre került. Hamar kiderült szerencsére, hogy egyiküknek sem esett baja, Valter gyors kerékpárcsere után folytatni is tudta a tekerést, s még az Oasi Zegna megmászása előtt csatlakozott a főmezőnyhöz.

VALTER ESÉSE

Tizenegy kilométerrel a cél előtt aztán jött a kerékpársport műszaki faktora: Tadej Pogacar első defektet kapott, és egy kanyarban el is esett, az őt kísérő UAE-s csapatkocsi éppen csak meg tudott állni előtte. A fő esélyesnek tartott szlovén UFO nem ütötte meg magát, és azonnal kapott is új kerékpárt, ám így is közel fél perc lemaradást szedett össze a mezőnyhöz képest az Oropa emelkedőjének kezdete előtt. Felsejlett a legendás olasz bringás, Marco Pantani teljesítménye, amikor 1999-ben ugyanezen emelkedő elején leesett a lánca, ám visszarakta, és bő fél perc hátrányból nekivágva az emelkedőn, az 50 fős mezőny tagjait egyesével megelőzve, végül 21 másodperc előnnyel megnyerte a szakaszt.

Pogacar most hasonlót hajtott végre: két csapattársa bevárta és segítette, hogy hamarabb beérje a mezőnyt, majd 4.5 kilométerrel a vége előtt már a mezőny éléről indított elsöprő erejű támadást, amit néhány száz méternél tovább senki sem tudott követni, minek eredményeképp 27 másodperc előnnyel győzött, amivel átvette az összetett vezetést Jhonatan Narvaeztől.

Ami Valtert illeti, bukása után még felért a mezőnyhöz, az utolsó emelkedő elején is ott volt, ám hat kilométerrel a vége előtt már leszakadt. Végül is közel hét perc hátránnyal az 55. helyen ért be a célba, ezzel összetettben is sokat esett vissza: a 43. helyről, 7 perc 18 másodperc hátránnyal várja a folytatást.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Nem volt nagy sokk a bukás, gyorsan felpattanam, láttam, hogy a váltóm letört, ezért kerékpárt kellett cserélnem. Egymagam gyorsan felértem a mezőnyre, ez elég biztató volt, a végén egész sokáig, az utolsó hét kilométerig ott voltam, de azért nem esett kifejezetten jól, főleg a bukás után” – idézte az M4 Sportnak értékelő Valtert az MTI. Elárulta: bár a csapat is azt mondta, elég odáig tartania magát az összetett menők csoportjával, szeretett volna minél tovább a kiemelt ember, a szakaszt hetedikként záró belga Cian Uijtdebroeks mellett lenni, hiszen hasonló a méretük, így gyorsan tudott volna kerékpárt adni neki szükség esetén, ám eddig tartott számára a nap.

„A tegnapi jó kezdés után picit balszerencsésebben alakult, de pozitív vagyok, szerintem jól fog sikerülni a verseny további része” – tekintett előre bizakodva Valter.

Pogacar már rózsaszín trikóban nyilatkozva kiemelte: jól érzi magát, valóra vált az álma azzal, hogy magára ötlhette a Maglia Rosát, és hogy immár mindhárom Grand Tourról van etapsikere. Mint mondta, elégedett a teljesítményével és a lábaival, és izgatottan várja, hogy rózsaszín trikóban tekerhessen a következő napokban. Meglátása szerint csapata remek munkát végzett, még az előző napinál is jobbat: társai a bukásánál jól reagálva bevárták, jó tempóban vitték fel a hegyre, így tökéletes napot zárhatott.

A legjobb fiatalt illető fehér trikót Uijtdebroeks vehette fel, aki bizakodását fejezte ki az M4-nek, hogy ezt a szintet tudja majd tartani a háromhetes viadal végéig. Kiemelte vismás csapattársai munkáját, akik vigyáztak rá, és dolgoztak érte egész nap, mint mondta, örül, hogy a megkülönböztetett trikó viselésével visszaad nekik valamit cserébe.

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA
2. SZAKASZ (San Francesco al Campo–Oropa, 161 km, hegyi befutó)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:54:20 óra
2. Felipe Martínez (kolumbiai, BORA - hansgrohe) 27 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, INEOS) a. i.
...55. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:54 p h.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Pogacar 7:08:29
2. Thomas 45 mp h.
3. Martínez a. i.
...43. Valter Attila 7:18 p h.

Hétfőn a Novara és Fossano közötti 166 kilométer vár a 107. Giro d'Italia mezőnyére, amely 3400 kilométert teljesít, amíg május 26-án célba ér a római záró etapon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik