Szoboszlai Dominik: Lehet, hogy még túl magasra is tettem a lécet

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 15:14
Szoboszlai Dominik: Lehet, hogy még túl magasra is tettem a lécet (Fotó: Getty Images)
Megjelent a Magyar Labdarúgó-szövetség Egyenesen-sorozatának legújabb része, melyben az MLSZ stábja Szoboszlai Dominikot, a magyar válogatott csapatkapitányát, a Liverpool középpályását látogatta meg.

„Ha a Liverpoolban játszol, akkor alapból jön egy ilyen löket, hogy nem azért vagy itt, hogy középmezőnyben vándorolgass és a bentmaradásért küzdj, hanem a Premier League-ért” – kezdett bele Szoboszlai Dominik, aki megjegyezte, hogy nagy lökést adott számára, hogy jól kezdett Liverpoolban.

Lehet, hogy még túl magasra is tettem a lécet, mert úgy gondolom, vannak olyan mérkőzések, amikor lehet, hogy nem tudod kihozni magadból a legjobbat, vagy van olyan, amikor nem játszol jól és akkor már a legrosszabb játékos vagy valakik szemében, ami nem gond, mert ezzel együtt tudunk élni

– fogalmazott a magyar válogatott csapatkapitánya, aki a német és az angol élvonal közötti különbségről elmondta, a Premier League-ben annyi idejük sincsen gondolkozni, mint a Bundesligában.

„Itt mielőtt megkapod a labdát, már tudnod kell, hogy mit szeretnél csinálni, mert ha nem tudod, kb. esélyed sincs” – emelte ki, majd arról beszélt, hogy a technikai képességeket édesapjával sajátította el, de a labdától független dolgokat már a salzburgi akadémián tanították meg neki.

Szoboszlairól csapattársai is megszólaltak.

„Minőségi játékos, nagyon jó a rögzített helyzeteknél, nagyszerű a lövési képessége és ez még nem minden! Nagyon energikus a pályán, sokat fut, gyors, atletikus, jó felépítésű, technikás, képzett, nagyon jó középpályás. Azt hiszem, ha valaki huszonkét évesen az országa kapitánya, az sokat elmond a kvalitásairól. A pályán kívül is jó srác, aki mindenkinek próbál segíteni” – mondta magyar csapattársáról Cody Gakpo, míg Ibrahima Konaté úgy látja, Szoboszlai még nem érte el legjobb formáját Liverpoolban.

„Szoboszlai még nem kamatoztatja a vezetői képességeit a Liverpoolban, viszont a pályán mutatott játéka és technikai tudása révén ő az a fajta labdarúgó, aki képes eldönteni egy mérkőzést” – mondta a francia védő.

A kisfilmben megszólalt a The Anfield Wrap online futballmagazin írója, Neil Atkinson, aki szerint Szoboszlain a kezdetektől látszódott, hogy több, mint képes megugrani a német és az angol élvonal közötti intenzitásbeli különbséget, de az idény közben egy-két sérülés és egy kis fáradtság miatt egy kicsit több időbe telik ez neki.

Amikor először megérkezett, úgy tűnt, hogy ő a tökéletes Liverpool-játékos, minden megvan benne, amit akartunk, egy tökéletes játékos a Jürgen Klopp-féle Liverpoolban”

– emelte ki Atkinson, megjegyezve, hogy Klopp kissé visszavontabb szerepet adott a magyar középpályásnak és kevésbé kreatív játékosként számol vele. Atkinson külön kiemelte Szoboszlai mentalitását, ugyanis a vörösök 8-asa már az elején leszögezte, trófeákat akar nyerni a csapattal.

„Nem egy cselgép, nem egy kiszámíthatatlan támadójátékos, viszont nagy munkabírással rendelkezik. Az intenzív játékának és a munkabírásának köszönhetően tartozik a legjobbak közé a pályán” – húzta alá Atkinson, kitérve arra is, kulcskérdés, hogy a következő menedzser hogyan használja majd Szoboszlai Dominikot. Lehet, hogy előrébb tolt szerepkörben, lehet, hogy szélesebb spektrumban, de Atkinson szerint elpazarolnák Szoboszlai tehetségét, ha csak védekeznie kellene.

„Szerintem egyértelműen olyan futballista, akiről nem túlzás azt gondolni, hogy középpályásként akár tizenöt gólt szerez egy idényben” – tette hozzá Atkinson, aki szerint a magyar játékos népszerűségét karizmájának és a játékából sugárzó magabiztosságnak is köszönheti.

„Megváltoztatta a középpályát. Soha nem volt még ilyen játékosunk, amióta az eszemet tudom. Rendkívül dinamikus. Szerintem, hagyni kell játszani, hagyni kell előremenni és akkor a legtöbbet tudja kihozni magából” – mondta egy Liverpool-szurkoló Szoboszlairól.

„Interjúk szempontjából érezhetően nagy iránta az érdeklődés, hiszen naponta érkeznek hozzám a kérések. Nem elfogultságból, hanem számok alapján mondom: jól látható, hogy Dominik nagyon népszerű. Legutóbb Japánból reptettek Liverpoolba egy riportert, csak azért, hogy tíz percig tudja kérdezni” – árulta el a Premier League televíziós gyártási osztályánál dolgozó Bérczi Barbara.

Szoboszlai Dominik az angliai életről elmondta, Liverpool nem mondható üdülőhelynek, mert a nap nagy részében be van borulva. „Nem ajánlom senkinek, hogy nyaralni jöjjön ide, de valamit valamiért. Azért Liverpoolban nem hiszem, hogy kifogásokat kell keresni” – jegyezte meg a magyar válogatott csapatkapitánya, aki felidézte a legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezősorozat legmeghatározóbb emlékeit, így az Izland elleni sikert, valamint a Bulgária elleni kvalifikációt, de Szoboszlai a nemzeti csapat veretlenségéről és az Európa-bajnokságról is szót ejtett.

„Nem kaptunk ki tizennégy meccse! Azért azt ne felejtsük el, hogy ez az Aranycsapat óta a leghosszabb. Ez ilyenkor mindig elfelejtődik így hirtelen. Ahogy van egy rossz meccs, ez így elfelejtődik. Mi mindent meg fogunk tenni, hogy ne legyen ilyen hosszú periódus, rövid se, sőt ne kapjunk ki soha többet! Mindenki ezt kívánja! De ez lehetetlen. Egyszer mindennek eljön a vége… és ott az a kérdés, hogy hogyan reagálunk rá mi. Viszont ahhoz, ahogy mi reagálunk, kell mindenki más!” – mondta Szoboszlai.

„Azért úgy menni a meccsre, hogy tudod, hogy vannak mögötted több tízezren vagy akár százezren, akkor kicsit megnyugszol és tudod, hogy nem vagy egyedül. Itt azért ki fog jönni, hogy ki mennyire tud futballozni. Meg a taktika, meg hát legfőképp az akarat, hogy mit akarunk elérni. Úgy gondolom, hogy ha mi meg fogjuk tenni a magunkét, akkor valami olyat tudunk elérni, ami extra lesz” – húzta alá Szoboszlai Dominik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik