Labdarúgás: legjobbak nélkül a legjobbak az UEFA Ifjúsági Ligában

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.01. 09:00
null
A görög Olympiakosz csapata nyerte a 2023/24-es UEFA Ifjúsági Ligát. A svájci négyes döntőt követően áttekintettük az eredményeket a sorozat 2013-as indulása óta, amelyek alapján két következtetés mindenképpen levonható: a szomszédos országok korosztályos csapatai sikeresebbek a magyar együtteseknél, továbbá az európai topklubok legígéretesebb fiataljai nem az ifi BL-ben, hanem az élvonalbeli felnőttbajnokságokban és a Bajnokok Ligájában játszanak.

Véget ért az UEFA Ifjúsági Liga 2023/24-e kiírása, amelyet a svájci Nyonban rendezett négyes döntő zárt. A köznyelvben ifi BL-nek nevezett sorozat „Final Fourjába” az Olympiakosz, a Nantes, a Porto és az AC Milan jutott – annyi biztos: kevesen fogadnának a következő években hasonló kvartettre a Bajnokok Ligája végjátékában. Számos nagyágyú már a csoportkörben vagy a legjobb tizenhat közé jutásért kiesett, az elődöntősök közül igazi sztáregyüttesnek csak a milánóit nevezhetjük. A fináléba mind az Olympiakosz, mind az AC Milan tizenegyesekkel jutott, a két csapat összecsapását viszont gyorsan eldöntötték a görögök: hét perc alatt rúgtak hármat, így az övék lett a trófea.

Érdemes néhány pillantást vetni a játékoskeretekre.

A győztes Olympiakosz egyik játékosa sem mutatkozott még be az első csapatban, ahogyan a Nantes és a Porto U19-esei sem.

Bár a Milanban három fiatal már kapott lehetőséget a Serie A-ban, elenyésző játékpercek szerepelnek a nevük mellett. Ha a negyeddöntős kereteket vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a Real Madridéban egy, az FC Köbenhavnéban két olyan játékos van, aki már pályára lépett a nagycsapatban. Szintén érdekesség, hogy több gárda is sok 16-17 évessel vágott neki az UEFA Ifjúsági Ligának, nem kizárólag 18-19 esztendősekkel.

De a kontinens legjobb U19-es együtteseinek tagjai miért nem játszanak a felnőttcsapatokban? Az igazság az, hogy sok fiatal kap lehetőséget Európa legerősebb klubjaiban, ám őket a Bajnokok Ligájában szerepeltetik, nem az ifi BL-ben. Gondoljunk a Barcelona labdarúgójára, Lamine Yamalra vagy Pau Cubarsíra – még mindketten évekig szerepelhetnének az ifjúságiak között, és minden bizonnyal jobb eredményt érne el a velük felálló katalán utánpótláscsapat. Kijelenthető tehát, hogy

sok együttesben a korosztály másodvonala alkotja az ifi BL-keretet.

A tanulság pedig a fentiek alapján az, hogy a legsikeresebb együttesek a menedzselési szempontokat az eredményesség elé helyezik.

A kupa lebonyolítása szerint kezdetben két ágon versengenek a csapatok: az egyiken a felnőtt BL-résztvevők korosztályos együttesei, míg a másikon a nemzeti bajnokok játszanak. A magyarok rendre az utóbbi társaság tagjai, meglehetősen szerény eredménnyel. A 2013 óta létező UEFA Ifjúsági Ligában eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy fiataljaink eljutottak a rájátszásig: 2022/23-ban az MTK Budapest az első fordulóban az Ajaxtól kapott ki. A most zárult évadban a Puskás Akadémia a selejtező első körében búcsúzott az előzetesen verhetőnek ítélt azerbajdzsáni Gabalával szemben: a felcsútiak idegenben döntetlent játszottak, míg hazai pályán 1–0-s vereséget szenvedtek.

A Puskás Akadémia fiataljai (fehérben) az azerbajdzsáni Gabala ellen szenvedtek vereséget Fotó Földi Imre/Nemzeti Sport

Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a magyar csapatok teljesítményét, át kell tekinteni a szomszédos országok elmúlt tizenegy évben mutatott produkcióját.

A legtöbbször, tíz alkalommal ukrán csapat jutott el a play-offig, osztrák együttes kilencszer szerepelt a főtáblán.

A horvátok ötször kvalifikáltak az egyenes kieséses szakaszba, míg a szlovákok háromszor, a szerbek kétszer, a románok pedig – a magyarokhoz hasonlóan – egyszer. A szomszédok közül kizárólag szlovén gárda nem verekedte még magát a főtáblára. A környező országok együttesei nem csak bejutottak többször is a rájátszásba, előfordult, hogy dobogós helyen végeztek. A 2022/23-as kiírásban a horvát Hajduk Split egészen a döntőig menetelt, akárcsak a 2014/15-ös évadban az ukrán Sahtar Donyeck. Az osztrák Red Bull Salzburg háromszor is a legjobb négy közé került, sőt 2016/17-ben elhódította az ifik trófeáját.

A Hajduk Split az ifi BL 2022/23-as kiírásában a döntőig menetelt Forrás: uefa.com

A legutóbbi két sorozatot leszámítva a sztárcsapatok uralták az UEFA Ifjúsági Liga mezőnyét. A Real Madrid, a Barcelona, a Chelsea és a Benfica egyaránt négy alkalommal ért el dobogós helyezést, a Porto és a már említett Salzburg háromszor, míg a Milan 2024 áprilisában kettőre növelte ifi BL-érmeinek számát.

Az UEFA Ifjúsági Ligát tehát érdemes a helyén kezelni, és annak figyelembevételével értékelni, hogy nem Európa legjobb fiataljai szerepelnek a sorozatban, mivel ők már a topbajnokságokban, illetve a Bajnokok Ligájában játszanak.

Az elmúlt két-három év tendenciája pedig az, hogy a sztárklubok valamelyest gyengébb eredményeket érnek el, miközben Hajduk Split-, Olympiakosz- és Nantes-szintű csapatok U19-esei jutnak el a négyes döntőbe.

(Kiemelt képünkön: Az Olympiakosz nyerte 2024-ben az UEFA Ifjúsági Ligát Forrás: uefa.com)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik