Jégkorong: másodszor is 2–0, újra győztek a mieink a női vb-n

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.22. 15:02
null
Pázmándi idei első vb-góljával szereztünk vezetést (Fotó: Vörös Dávid/MJSZ)
Az ausztriai Klagenfurtban zajló divízió I/A-s női jégkorong-világbajnokság második fordulójában a visszajutásért harcoló magyar válogatott a második meccsén is 2–0-s győzelmet aratott, Dél-Korea után ezúttal Hollandia hajtott fejet Pat Cortina csapata előtt.

 

Az előző vb-n még az elitben szereplő magyar válogatott a tavaly az I/A 4. helyén záró hollandok ellen is egyértelmű esélyesként lépett jégre, s a Dél-Korea utáni győzelmet követően ennek megfelelően is kezdtek a mieink: az első két percben háromszor késztették védésre Eline Gabrielét a holland kapuban. Sőt, a középső kísérlet során Huszák Alexandra be is passzírozta a pakkot a kapuba, ám a játékvezetők nem adták meg a gólt, mondván, már megállították a játékot a kapus támadása miatt.

A folytatásban is fenntartotta az agresszív, ám szabályos letámadásra alapuló játékát a magyar válogatott, s szinte csak idő kérdése volt, hogy mikor talál be már a bíróknak is megfelelő módon – azaz szabályosan. Olybá tűnt, ezt a törekvést elősegíti, hogy hét perc játék után emberelőnybe kerültünk, ám ekkor mégis a hollandok jegyezhették fel első lövésüket – Németh Anikó a kapuban azonban jó ütemben vette fel a munkát. Az első fórt még kihasználatlanul hagyta a magyar válogatott, a másodikat viszont már nem: a harmad közepén Taylor Baker passza után Pázmándi Zsófia szépen varázsolta fel a hosszú felsőbe a pakkot a bal oldali bulikörből. A vezetés megszerzése után is maradt a magyar fölény, s az első emberhátrányunkat is kivédekeztük, a harmad pedig Pázmándi helyzetével zárult.

A második felvonás intő jellel indult: kapuvasat lőttek a hollandok, a folytatásban viszont ismét jóval több magyar lehetőséget láthatott a közönség, Huszák mellé lőtt, Kreisz Emma próbálkozását Gabriele védte, s akadt, amikor a védők blokkolták a mieink próbálkozását. Az újabb magyar gól nem született meg, s a meccs során először a harmad második felében előbb Pázmándi majd Gengeliczky Dorottya kiállítása alatt az emberelőnybe került hollandok beszorították a mieinket, de a lányok sikerrel kivédekezték mindkét fórt. Ebben az időszakban Németh Anikónak jóval több dolga akadt, mint holland kollégájának, ám a harmad végén sikerült tovább növelni az előnyt: Dabasi Réka kotorta be a Huszák lövése után a kapusról elé csorgó pakkot.

A harmadik játékrész két magyar fórral indult, ám mindkét emberelőny során csak lövésekig jutottak a mieink. A kimaradt előnyök mintha frusztrálttá tették volna a lányokat, a hollandok meg felszívták magukat – ezt jelzi, hogy női meccstől szokatlanul heves lökdösődés alakult ki Gabriele egyik védése után a kapu előtt, Tyler Bakert három bekk vette kezelésbe, Jókai-Szilágyi Kinga érkezett felmentő seregként, s az f betűs szavak záporozása közepette a játékvezetők választották szét a feleket. A harmad közepén aztán Metzler Regina ütőjében maradt a harmadik gól, és a hollandok sem adták fel a szépítés reményét, mozgalmas játékkal fordultak a csapatok a hajrára. Három és fél perccel a vége előtt aztán Németh Bernadettet küldték ki két percre a zebrák, ám a hollandok még lövésig sem jutottak, a meccs zárásaként pedig az éppen a budapesti Hokiklubban szereplő Bieke van Nes borította fel Németh Anikót a kapuban, ám csak ők ketten kerültek be a ketrecbe, a korong nem, ahogy az utolsó másodpercekben sem, így a magyar válogatott második mérkőzését is kapott gól nélkül, 2–0-ra nyerte meg.

A mieink az első két mérkőzésre vonatkozó célkitűzésüket teljesítették, mindkét meccsüket megnyerték, ami dicséretes, ám az emberelőnyös helyzetkihasználáson mindenképpen javítani kellene a folytatáson, hiszen a többiek ellen nem biztos, hogy belefér a rengeteg eltékozolt fór.

Folytatás szerdán a franciák ellen hétfőn háromgólos előnyét leadó, végül szétlövéssel felülkerekedő Norvégia ellen, majd pénteken jönnek a házigazda osztrákok, végül szombaton a franciák. A tornáról az első két helyezett jut fel az elitbe, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ I/A-VILÁGBAJNOKSÁG, KLAGENFURT
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 2–0 (1–0, 1–0, 0–0)
Klagenfurt, 712 néző. V: Hurley (amerikai), Neenan (brit), Cameron (amerikai), Schüpbach (svájci)
MAGYARORSZÁG: NÉMETH A. – Kiss-Simon (1), Mayer / Márton, Odnoga L. / Németh B., Gengeliczky / BAKER (1) – Jókai-Szilágyi, Kreisz E. (1), Pázmándi 1 / Dabasi 1, Huszák (1), Báhiczki-Tóth / Seregély Míra, Metzler, Mozolai / Gondos, Horváth I., H. Williams / Fehér. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
HOLLANDIA: GABRIELE – Hamers, Huisman / Milders, Van Ooijen / Seppenwolde, Hardenbol / Karst – Zwarthoed, Wielenga, Van Nes / Strople, De Jong, Dijkema / Tjin-a-Ton, Barbier, Collard / Visser. Szövetségi kapitány: Marco Kronenburg
Kapura lövések: 32–22. Emberelőny-kihasználás: 5/1, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – Dél-Korea ellen jobban játszottunk, a második meccsen viszont keményebben küzdöttünk. Reméljük, a következő mérkőzésünkig ezt a két komponenst össze tudjuk hozni. Amikor kellett, jól védekeztünk, működött az emberhátrányos játék. Az összecsapás elején egyértelműen fölényben voltunk egészen a vezető gólunkig, aztán mintha túlságosan megnyugodtunk volna. Azt kértem a lányoktól, hogy ezen változtassunk, hiszen nem nyertük még meg a meccset. A második harmadban a hollandok sokkal nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak és kissé hektikussá vált a találkozó. Az eredménnyel elégedett vagyok, de ahogy haladunk, úgy lesz egyre nehezebb a dolgunk.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Franciaország–Norvégia 3–4 – szétlövéssel
Ausztria–Dél-Korea 6–0 

Az állás: 1. Magyarország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Norvégia 5/2, 3. Franciaország 4/2, 4. Ausztria 3/2, 5. Hollandia 0/2 (1–7), 6. Dél-Korea 0/2 (0–8)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI VILÁGBAJNOKI PROGRAMJA
Április 24., 12.30: Magyarország–Norvégia (Tv: Sport2)
Április 26., 20.25: Ausztria–Magyarország
Április 27., 16.00: Magyarország–Franciaország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik